Rode bieten(sap) werkt prestatie verhogend. Fabel of feit? Het prestatieverhogende effect komt mogelijk van stikstofmonoxide, een afbraakproduct van nitraat, dat zorgt in het lichaam voor wijdere bloedvaten en een betere doorbloeding. Nitraat is een stof wat onder andere in rode bietjes zit.

Deze theorie is echter niet wetenschappelijk bewezen. Nitraat heeft goede eigenschappen, maar bij deze concentraten gaat het om excessieve hoeveelheden, zonder dat daar ook goed onderzoek is gedaan naar de risico’s. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat met 3,7 milligram per kg lichaamsgewicht wordt namelijk makkelijk overschreven met bietensap of concentraten. Daarbij komt dat de combinatie van nitraatrijk voedsel en vis nog steeds kan leiden tot de vorming van nitrosaminen. Nitrosaminen zijn door het International Agency for Research on Cancer ingedeeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’. De vraag is of je als sporter dit risico wilt lopen.

Mijn advies is: “Wees dus niet te enthousiast met het drinken van bietensap of concentraten, hiermee voorkom je overschrijdingen van de ADI. Dat is zeker op langer termijn veiliger! Wie als sporter toch kiest voor pure bietensap of concentraten adviseer ik op deze dag geen vis de consumeren om de vorming van nitrosaminen beperkt te houden

Voldoende inname van koolhydraten en vocht voor het sporten is wel erg belangrijk. Daarom is een groente- en fruitsap een prima keuze voor sporters! Neem deze wel tot maximaal een uur voor een grote of langdurige sportprestatie. Kort voor, na en tijdens het sporten is het namelijk beter om isotone dranken te nemen. Deze kunnen direct het vocht- en zoutverlies van het zweten aanvullen zonder dat je lichaam veel moeite hoeft te doen om deze te verwerken. Bij voorkeur in kleine hoeveelheden van ongeveer 150 tot 250 ml per kwartier onder normale weersomstandigheden. Hiermee voorkom je enerzijds uitdroging en anderzijds dat je niet hoeft te plassen tijdens je marathon of andere sportprestatie.”

Hierbij een lekker recept voor een smoothie mét rode biet, maar ook andere groenten en fruit. Want vitamientjes zijn wel onze beste vriendjes!

Ingrediënten voor één smoothie:

  • 1 gekookte rode biet
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 1 banaan
  • 1 kiwi

Bereiden:

1. Pers de sinaasappels en de citroen uit en doe het sap in de blender.

2. Snijd de rode biet, de kiwi en de banaan in stukken en voeg ook toe aan de blender. Zet de blender aan en mix alles goed door tot er een gladde smoothie ontstaat.

Tip: een stevigere smoothie? Voeg dan een scheut yoghurt of wat kwark toe!

Rustyburgers

Advertentie

3 gedachtes over “Werkt rode biet(ensap) prestatieverhogend?

  1. You go girls!!! Goede voorbereiding is het halve werk, dus dat komt goed bij deze halve marathon! Heel veel succes en geniet van de run in de ☀️!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s