Aankomend weekend is het dan zover! De Sint viert zijn verjaardag en dat wordt natuurlijk gevierd met chocoladeletters! Per jaar trakteert de Goedheiligman op bijna 25 miljoen chocoladeletters in Nederland. What about deze Yummie in your tummie.

Nederlanders zijn dol op chocolade en eten gemiddeld 5 kilo van deze lekkernij die vooral bestaat uit suiker en cacao. De smaak van chocolade wordt voornamelijk bepaald door het soort en de herkomst van de cacaobonen en het fermentatie- en brandproces. Betreft gezondheidseffecten van chocolade bestaan veel verschillende meningen.. De een zegt dat het goed voor je is terwijl de ander van mening is dat het ongezond is. Hoe zit dit?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid cacao(massa) in chocola. Cacao is namelijk zeer rijk aan magnesium, ijzer, chroom, koper en zink. Regelmatig hebben mensen tekorten aan deze mineralen omdat het met voeding vaak lastig is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Vooral consumptie van rauwe cacao kan dus positieve effecten hebben op de gezondheid! Om een goed beeld te geven staan hieronder de hoeveelheden cacaomassa en –boter weergegeven die in de verschillende soorten chocolade(letters) zitten:

Pure chocolade > 35-99% ongezoete cacao massa en minstens 18% cacaoboter.
Melk chocolade > minstens 10% ongezoete cacaomassa en minstens 25% cacaoboter.
Witte chocolade > geen cacao massa, wel minstens 20% cacaoboter.

Pure chocolade is dus mogelijk iets gezonder, vanwege een hoger gehalte aan cacao massa. Daarnaast zitten er in pure chocolade meer antioxidanten die mogelijk een gunstig effect hebben op ons hart. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk gemaakt worden. Voorbeelden van stoffen met antioxidantwerking zijn vitamine C, vitamine E en het mineraal zink.

Naast deze ingrediënten zit er natuurlijk ook een hoop suiker, (verzadigd) vet en andere voedingsstoffen in chocoladeletters die niet of minder ‘gezond’ zijn. Qua energie (calorieën) maakt het niet zoveel uit of je pure, melk of witte chocolade kiest, maar kijkend naar de ingrediënten en voedingswaardes zou ik pure chocolade als meest verantwoorde keuze adviseren in dit geval! 😉 Het belangrijkste is… Geniet! En eet met mate!

Bronnen
Boek Cacao, door Wouter de Jong
Eerlijk duur het langst, De Nederlandse chocoladebranche doorgelicht, door Oxfam Novib
Fine chocolates, Van der Donk

Advertentie

Een gedachte over “What about Chocoladeletters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s