Meat Free Monday! Wanneer iedereen (minstens) één dag in de week geen vlees zou eten, zouden we naast de gezondheidseffecten voor je eigen lichaam, ook het milieu en de wereld een beetje helpen. Hoe zit dit?

Als iedereen één dag in de week geen vlees zou eten zou dat enorm schelen in de uitstoot van CO2 gassen. Bij mindering van vleesconsumptie zouden er namelijk minder dieren gefokt hoeven worden, wat scheelt in de hoeveelheid broeikasgassen en gassen die dieren zelf produceren. Daarnaast worden er aan de andere kant ook hele bossen gekapt die juist CO2 absorberen ten behoeve van veevoeder. Maar ook het minder eten van vlees pakt positief uit op je gezondheid wanneer het vlees wordt vervangen door producten met minder verzadigd vet, zoals geldt voor vrijwel alle plantaardige producten. Plantaardige eiwitten, zoals granen, noten, bonen en linzen, zijn prima geschikt om in de behoefte aan eiwit te voorzien. Drie vliegen in één klap dus!

Mijn tip: Kies voor je gezondheid, de dieren, het milieu (en om de kosten te compenseren) liever enkele keren in de week voor een stuk biovlees of vis, dan 7 keer per week plofkip of koe. En tot slot, om extra milieu bewust te zijn hebben we een lekker recept voor Meat Free Monday mét groenten uit het seizoen. Make BIG changes in small steps!

Ingrediënten voor 1 spinazie-paddenstoelen quiche:

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 300 gram spinazie
  • 300 gram paddenstoelen (zoals kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen)
  • 4 eieren
  • 200 ml crème fraiche
  • 1 bol mozzarella
  • Scheut melk
  • Peper & zout

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met de plakjes bladerdeeg. Prik gaatjes in de bodem en bestrijk de randen met melk.

2. Klop de 4 eieren los in een schaaltje met de crème fraîche en voeg naar smaak peper en zout toe. Blijf kloppen tot het mengsel luchtig is.

3. Kook de spinazie ongeveer 5 minuten in een klein laagje water (hoe minder water en korter de kooktijd, hoe meer vitaminen en mineralen erin blijven namelijk!). Laat de spinazie goed uitlekken na het koken, druk bijvoorbeeld uit in een fijn vergiet. Snijd ondertussen de paddenstoelen en mozzarella in plakjes.

4. Verdeel de spinazie en wat paddenstoelen over de bodem en voeg hier nog wat peper en zout aan toe. Verdeel vervolgens het eiermengsel over de groenten en tot slot de stukjes mozzarella erop. Bak de quiche in 30 minuten gaar.

Tip: lekker met een salade erbij!

Advertentie

Een gedachte over “Meat Free Monday!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s